De vorm van de week; Ster

Deze week bespreken we onze favoriete vorm met 5 punten, de ster. Met Kerst in aantocht leek dit ons een mooi onderwerp voor onze wekelijkse blog. Wanneer wij aan Kerst denken, gaan onze gedachten al snel naar de ster. De ster uit het bijbel verhaal waar de drie wijzen naar toe zijn gegaan. Maar ook de ster die als piek bovenop de traditionele kerstboom prijkt. Dat een piek anno 2019 niet meer in is laten we even achterwegen. Buiten dat de ster die elke nacht aan de hemel staat tijdens Kerst centraal staat zijn er binnen de natuur meer uitingen van deze vijf punt vorm. Lees snel verder voor een verschijning in het dierenrijk, diep in de zee en als kruid!

Diep in de zee, de zeester
De zee ster, een mooi fenomeen onder water. Dit ongewervelde dier leeft op de bodem van de oceaan. Ze komen vooral voor in zout water. Er zijn enorm veel verschillende soorten zeesterren, namelijk wel 1900 verschillende soorten! Het dier blijkt uit onderzoek het favoriete zeedier van 32% van de meisjes op de basisschool. Voor veel mensen blijkt de zeester een voorbeeld voor het leven.

Steranijs

Steranijs is een vrucht die wordt gemalen als specerij. Het kruid heeft een sterke anijsgeur en dankt zijn naam aan zijn stervormige verschijning. De vrucht groeit in Azië. Hoewel de boom afkomstig is uit Zuid-China is de boom inmiddels ook geïmporteerd en niet meer uit het straatbeeld te denken in overige landen in Azië. Het warme soms vochtige weer is ideaal voor de groei van deze vrucht. Steranijs is erg toepasselijk vanwege de vijf puntige vorm deel van het Chinees 5 kruiden poeder. Ga je bijvoorbeeld Anijs-ijs maken dan is dit het kruid wat je goed kunt gebruiken. De vruchten worden gebruikt in hun geheel, of gemalen als specerij. De kruidige smaak zit in de schil van de vrucht. Steranijs heeft een sterke anijsgeur aangezien de etherische olie grote hoeveelheden anethol bevat. De smaak van de vrucht is voller en steviger dan de smaak van de anijsplant. Volgende week bespreken we de cirkelvormige bol vorm. Vanwege oud en nieuw gaan we het hebben over oliebollen!