Hoe verloopt je echtscheiding?

Bij een scheiding komt er in korte tijd veel op je af. De echtscheidingsprocedure betreft belangrijke onderwerpen: je kinderen, je woning, de alimentatie, het verblijf in de woning, de verdeling van de bezittingen en de verevening of verrekening van de pensioenen. Bovendien vereist het uiteindelijke verzoekschrift tot echtscheiding een verplichte procesvertegenwoordiging. Je hebt een advocaat nodig.

Wat nu?

Jij en je ex-partner moeten een advocaat voor de echtscheiding inschakelen. Om in goed onderling overleg een regeling te treffen staat een advocaat je bij en vertegenwoordigt hij jou in de procedure bij de rechter. Ook kun je een advocaat-mediator inschakelen die als onafhankelijke derde partij het proces sterk kan verbeteren en verkorten. Hiernaast kun je beiden een familierecht-advocaat inschakelen als je in een goede verstandhouding zelf afspraken wilt maken. Die afspraken moeten wel in een echtscheidingsconvenant worden vastgelegd door een advocaat die het gemeenschappelijk verzoekschrift indient bij de rechtbank.

Hoe ziet de echtscheidingsprocedure eruit?

Heb je een eenzijdig verzoekschrift tot echtscheiding ingediend? Dan krijg je aanstaande ex-echtgenoot de kans een verweerschrift in te dienen. Hij of zij kan ook een eigen zelfstandig verzoek instellen. Hiertegen kun je je eigen verweerschrift indienen. Na alle schriftelijke rondes volgt een zitting bij de rechtbank. Jij en je (aanstaande) ex-partner alsmede je advocaat moeten fysiek verschijnen. Hierbij is er de mogelijkheid tot het geven van antwoorden aan de rechter en de tegenpartij. Ook kun je bepaalde standpunten toelichten.

Definitief gescheiden ben je pas nadat de uiteindelijke beschikking ingeschreven is in de registers van de burgerlijke stand van de gemeente waar je bent gehuwd.

Hoe lang duurt een echtscheidingsprocedure?

Verschillende omstandigheden beïnvloeden de duur van de echtscheidingsprocedure. Heb je al overeenstemming bereikt vóór de procedure vastgelegd is in een echtscheidingsconvenant? Dan volgt een uitspraak na gemiddeld vier weken na de indiening. Zonder overeenstemming  volgen zes weken waarin een verweerschrift ingediend kan worden. Desgewenst wordt daarvoor een uitstel van vier weken verleend. Daarna duurt het nog ongeveer drie maanden voordat je zaak op zitting komt. Zelfs zonder nadere proceshandelingen kan het dus nog maanden duren voordat je de uiteindelijke beschikking hebt. Onder andere dat feit is een goede reden om je te laten bijstaan door een ervaren advocaat, gespecialiseerd in familierecht.